e-mail home fotoalbum tuinbezoekers tuincentra links

Tuinideeen & Tuintips
Door diepte, breedte en lengte te suggereren kun je de tuin groter laten lijken. Een donkere achterkant in de tuin geeft diepte, terwijl een lichte achterkant meer breedte geeft. Een schutting met horizontale planken maakt de tuin langer.
Tuinideeen & Tuintips
een clematis door een kleinbladige klimop

Tuinideeen & Tuintips
Voor een donkere achterkant, kun je een muur of schutting aan het eind van de tuin laten begroeien door (kleinbladige) klimop. Voor kleur, kun je er eventueel een Clematis doorheen laten groeien.
De ruimte van een kleine tuin kun je optimaal benutten door gebruik te maken van klimplanten. Het zogenaamd verticaal tuinieren. klimroos

Klimroos, Passiflora, Clematis, Jasminum, Hedera (klimop), Lonicera (kamperfoelie) en Campsis radicans (trompetbloem). Eventueel een Wisteria (blauweregen) of druif als deze door regelmatig snoeien in toom wordt gehouden. Eenjarig: Lathyrus en Ipomoea.
Ook in een kleine tuin kun je enkele forse bladplanten zetten. De tuin zal er rustiger en ruimer door lijken. Zachte kleuren zorgen ook voor rust en evenwicht. rodgersia aesculifolia

Rodgersia (er zijn verschillende bladvormen), Acanthus, grootbladige Hosta's.
Ook een Yucca (palmlelie) kan voor een opvallend accent in een kleine tuin zorgen.
Bladverliezende struiken, met hun steeds wisselende aanblik, maakt dat de tuin in elk seizoen boeiend is.

Corylopsis (schijnhazelaar), Hydrangea (hortensia), Deutsia, Virburnum, Sering, Philadelphus (boerenjasmijn), Magnolia stellata en lage soorten van de Japanse esdoorn (Acer).
Denk ook aan enkele tuinplanten en struiken die het gehele jaar groen blijven, anders zit je in de winter met een kale tuin. buxusbol

Lage coniferen (Let op! Veel soorten kunnen erg hoog en breed worden), struik klimop, Buxus, Skimmia, Chinese hulst, Camellia, Rhododendron, Hebe, lavendel, verschillende siergrassen. Bodembedekkers: klimop, maagdenpalm en diverse kruiden.
Er zijn tal van planten met bont of kleurigblad die voor opvallende accenten in een verder groene beplanting kunnen zorgen; of kleur geven aan een schaduwrijke plek. brunnera macrophylla variegata - lichte schaduw - blauwe bloemen

Verschillende siergrassen en Hosta's, Brunnera macr. variegata en Iris pallida variegata. Veel struiken hebben ook een bonte soort, zoals: Euonymus fortunei (is wintergroen), Cornus alba Elegantissima en Weigelia florida nana variegata.
Let bij de keuze van tuinplanten, dat de bloei verspreid is over het hele seizoen. De meeste planten bloeien tussen half mei en half augustus. sedum spectabile - vlinder en bijenplant

Bloeiend in augustus en september (oktober) o.a.: Sedum spectabile, Lavatera, Coreopsis, Aconitum charmichaelii (monnikskap), Aster, Hibiscus, Ceanothus x delilianus soorten, doorbloeiende rozen en diverse soorten Clematis.
Voor kleur in het voorjaar zijn er altijd wel plekjes te vinden waar bloembollen kunnen verwilderen. Ook zijn er een aantal struiken en bodembedekkers die al vroeg in het voorjaar bloeien. blauwe druifjes blue magic

Sneeuwklokjes, krokussen, anemonen, blauwe druifjes, kleine soorten narcissen.
Vroeg bloeiende heesters o.a.: Corylopsis (schijnhazelaar), Daphne (peperboompje), Magnolia stellata en Brem. Planten o.a.: Helleborus (kerstroos), Viola odorata, Vinca minor (maagdenpalm) en Arabis.
De keuze van tuinplanten

Om een kleine tuin een rustige aanblik te geven, kun je je beter beperken tot 2 of 3 kleuren, in verschillende tinten, bloeiende planten. Dit is mooier dan een bonte verzameling planten in allerlei kleuren.

Ik heb gekozen voor planten die bloeien in verschillende tinten roze, paars/blauw en wit. Verschillende tinten in de kleuren geel, licht paars/blauw en wit is ook een mooie en zonnige combinatie, vooral in schaduwrijke tuinen. Gebruik in een zonnige tuin niet te veel wit bloeiende planten, en zet deze op de schaduwrijke plekken.

Hou je van felle kleuren? Dan is een combinatie van rood, geel en licht paars/blauw bloeiende planten misschien een idee.

Variatie in kleur? Plant dan voorjaarsbloembollen die bloeien in andere kleuren dan de in de zomer bloeiende planten, zodat je tuin in het voorjaar een heel andere kleurcombinatie heeft.Voor meer informatie over onderstaande planten, klik op de foto'sRozen


Campanula


Clematis


Stokesia laevis


Hortensia


Ooievaarsbekken


Astrantia


Pioenroos


Standplaats
Zon: minstens 7 - 8 uur zon per dag.
Halfschaduw: 4 - 6 uur zon, ochtend of namiddagzon.
Schaduw: circa 2 uur zon, of enkele uren gefilterd zonlicht door bomen of struiken.

In een kleine tuin omringd door muren, hagen of een schutting zullen planten vaak hoger worden dan normaal, omdat ze met elkaar moeten wedijveren om licht en lucht.

Winterhardheid
De meeste vaste planten en struiken die bij een tuincentrum of kwekerij te koop zijn, kunnen flink wat vorst verdragen. Sommige planten hebben het eerste jaar na het planten, bij strenge vorst wat bescherming nodig. Je kunt ze afdekken met afgevallen blad of stro. Tegenwoordig zijn er steeds meer planten en struiken te koop, die uit subtropische streken komen en niet geheel winterhard zijn; zij verdragen vaak maar enkele graden vorst. In een beschermde stadstuin, vooral langs de kust, zijn deze planten vaak heel goed te houden. Bij strenge vorst hebben ze wel bescherming nodig.

Wortelsnoei
Om de groeikracht van een struik te beperken, kun je na een flinke snoeibeurt in het voorjaar, ook wortelsnoei toepassen door rondom de wortels door te steken.

 

Tuintips & tuinideeŽn voor een kleine tuin.
Tuinplanten

Rozen

Campanula

Astrantia

Stokesia laevis

Clematis

Vlinderstruik

Ceanothus

Blauweregen

Passiflora

Pioenroos

Hortensia

Hibiscus

Bloembollen

Ooievaarsbek

Rhododendron

meer planten op de homepagina

Tuinlinks
TuinbezoekersVogels

 


Padden & kikkers


 

© Lavendel
2000-2011